RU

Щури, погрози та зіпсоване м`ясо: темні сторони бізнесу з продажу шаурми у Дніпрі, про які ви не знали

Читать на русском

Читать на русском
Щури, погрози та зіпсоване м`ясо: темні сторони бізнесу з продажу шаурми у Дніпрі, про які ви не знали
Після перегляду відео ви навряд чи захочете поласувати шаурмою найближчим часом

Багато містян не уявляють свого життя без шаурми. Деякі настільки відчайдушно фанатіють від цієї страви, що готові їхати до єдиного кіоску за бажаною шаурмою в інший кінець міста. Проте нам було цікаво подивитися на бізнес з виробництва шаурми з іншої, можна сказати, його темної сторони

Гості проєкту “Відвертості професій” розповіли, наскільки безпечно їсти шаурму, де беруть продукти, що роблять з зіпсованими. Про це Інформатор повідомляє з посиланням на Youtube-канал “Відвертості професій”. На цьому каналі ми розповідатимемо про тонкощі, проблеми та секрети багатьох популярних і не дуже занять.

 

Зазначимо, що двоє гостей випуску не були знайомі між собою і під час запису не зустрічалися. Нам було цікаво дізнатися, чи є якісь схожості в роботі шаурмистів та які є відмінності. 

Неповнолітні та медична книжка

Одна з героїнь першого випуску Відвертості професій розповіла, що почала працювати в цьому бізнесі, коли їй було лише 16 років. Тоді вона шукала джерело заробітку і кухар шаурми - її перша робота, на якій вона пропрацювала декілька років.

Часто купуєте шаурму?
Часто купуєте шаурму?

Також дівчина розповіла, що деякі кіоски з шаурмою набирають на роботу виключно жінок, аби таким чином збільшувати чоловічу клієнтуру. Ще вона сказала, що працівники працюють без санітарних книжок і де їх купують. 

Скільки можна заробити та який графік?

За словами наших героїв, шаурмисти не заробляють баснословні кошти. В середньому вдень чистий прибуток складав до 1500 гривень. А максимально за місяць працівнику можна було заробити навіть 25 тисяч гривень. Проте траплялися випадки, коли клієнтів протягом дня взагалі не було.

Працівники у таких точках працюють за різним графіком — 2/2, 3/3 або 5/2. Цей момент обговорюється на етапі працевлаштування. Звісно, про офіційне оформлення мова тут також не йде. За приблизними підрахунками, лише на одній такій точці можна заробити за місяць від 100 до 150 тисяч гривень. За умови, що є вже велика клієнтура. Тож цей бізнес можна назвати доволі вигідним.

За шаурмистами постійно слідкують
За шаурмистами постійно слідкують

Що роблять з тухлим м’ясом?

Інший наш герой розповів, що власники точок з шаурмою зазвичай списують тухле м’ясо, проте є випадки, коли власник категорично відмовляється викидати зіпсовані продукти. У такій ситуації господарю кіоску з шаурмою приходить на допомогу магазин із пиріжками, де реалізовують зіпсоване м’ясо. 

Не викидати ж м'ясо!
Не викидати ж м'ясо!

Окрім пиріжків є і інший варіант позбутися тухлого м'яса. Для цього його пересмажують зі спеціями, щоб замаскувати неприємний запах, або додають лимон чи лимонну кислоту, яка знищує сморід. Потім таке м’ясо реалізується одночасно з нормальним. І якщо людина отруїться, то довести це буде важко. 

“Таким чином можна сказати, ви ж у двох брали? Чому один отруївся, а ви ні?”, — каже хлопець. 

Якщо клієнт зміг довести свою правоту, то скандали намагаються швидко “зам’яти”. Людині можуть запропонувати безкоштовну шаурму зі знижкою на наступну, або навіть оплатити лікування. 

Де беруть м’ясо?

Багато ходить чуток, що для шаурми використовують “м’ясо кішечок та собак”. Однак це не правда. Зазвичай, це курятина, рідше — баранина. Частіше використовують поєднання курячого філе та стегна, щоб м’ясо було соковитим і не занадто жирним. 

М’ясо закуповують на м’ясокомбінатах або на ринках. Однак у точках з шаурмою не завжди є вдосталь холодильників і дуже часто м’ясо там має “запашок”. Якщо цей факт з’ясовується при перевірці санстанції, то власник намагається “порішати” це питання. 

У таких кіосках багато постійних клієнтів
У таких кіосках багато постійних клієнтів

Конкуренти та випадки "кришування"

На ринку дуже велика конкуренція серед власників точок з шаурмою. І конкуренти часто вдаються до хитрощів. Наприклад, можуть підкинути щурів під кіоск, щоб зіпсувати репутацію, або ж можуть підіслати підставних клієнтів.

Також наші герої розповідали, що бачили, як відбувається процес “кришування”. "Кришуванням" називається подія, коли під точку приїжджає кран і погрожує знести кіоск. У таких випадках власники швидко втручаються в ситуацію й грошима розв'язують питання. 

Що з гігієною?

Обидва наші герої розповіли, що у багатьох точках з шаурмою немає централізованого водопостачання. Воду доводиться носити в баклажках або у тазиках, в яких миється практично все — від рук до продуктів, які підуть у шаурму. Також гості випуску додали, що власники не дуже зацікавлені в питаннях гігієни і перекладають цей момент на плечі працівників. 

“Немає можливості дотримуватись правил гігієни. Тому що ти розумієш, що доведеться купляти все за свої кошти, а зарплатня в тебе й так невелика”, — каже хлопець. 

З гігієною не дуже
З гігієною не дуже

Неадекватні клієнти

Героїня випуску “Відвертості професій” розповіла, що у неї траплялися випадки з неадекватними клієнтами. Одного разу до дівчини залицявся підозрілий чоловік, який спочатку її переслідував, а потім кудись зник. Також траплялися випадки, коли шаурмистам погрожували травматичним пістолетом. 

Щоб убезпечити бізнес, за кожною точкою закріплена охорона та є камери. Якщо на горизонті з’являться неадекватний клієнт, то його швидко “приводить до тями” охорона.

Не забувайте підписуватися на Youtube-канал “Відвертості професій”. Далі вас чекає ще більше героїв та темні сторони різних професій. 

Нагадаємо, що ми писали про те, що у Дніпрі на Грушевського після вживання шаурми люди отримали тяжке отруєння. Також ми писали, що у Дніпрі та області може продаватися небезпечна італійська кава. Крім того, ви можете почитати правила, як уникнути харчового отруєння

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.